En stor längtan på rygg

"snö på snabba dagar och träden som gipsfigurer en stor längtan på rygg sträcker ut sina vingpennor och skriver utan att nå botten"

Namn:

Göteborgare. Stockholmsbo. Sysselsatt.

13.3.07

Ur Handbok i barnindoktrinering, avsnitt III: "Konsumtionssabotage"

"Ett ärligt upplyst barn reagerar naturligtvis inför konsumtionsöverflödet. Särskilt då vid olika högtider, som används för att indoktrinera oss till tron att lyckan finns i prylar, kärleken i gåvor och gud i varuhuset. (jul, morsdag m.fl.) Ännu fler högtider motiverar (motiveras av?) en otrolig överkonsumtion av födoämnen (främst fett, kolhydrater och alkohol.)

Vi måste tala om för ungarna vad det egentligen handlar om. En treåring kan informeras. Säg aldrig att en Gevalia-affisch föreställer 'en flicka som dricker kaffe' utan i första hand 'det är reklam'.

Barn kan, om dom vill, utföra vissa uppdrag i t.ex. varuhus:
a) sätta upp eller bära omkring propagandaskyltar. T.ex. en bild av svältande människor, som bärs i barnhöjd, så att andra barn frågar sina föräldrar 'vad är det där?'
b) sabotera julskyltning, t.ex. genom att kasta smällare i skyltfönster.
c) gå omkring med t.ex. FNL-bössor. Människor kommer villigt att plocka upp slantarna, eftersom dom tror att ungarna är scouter eller röda-korsare."

- Frances Vestin (f. 1949), i Handbok i barnindoktrinering (nr 11 i serien ”Nu!”, Wahlström & Widstrand: Stockholm [Halmstad], 1969).