En stor längtan på rygg

"snö på snabba dagar och träden som gipsfigurer en stor längtan på rygg sträcker ut sina vingpennor och skriver utan att nå botten"

Namn:

Göteborgare. Stockholmsbo. Sysselsatt.

13.2.07

Ornitologhumor

Dagens titel hämtar vi från en av Mauritz Liberg i Göteborg utgiven humorpublikation: Morjens! Kalender för glada själar - - - utgifven af ett sällskap större och mindre gökar; under öfverinseende af tvenne trefliga löjtnanter (1851).

6 Comments:

Blogger Sofia said...

Knäppgök ;)

Tycker fortfarande att en av de bästa titlarna är "Anledning till att kasta bomber och granater i allmänhet och vid belägring i synnerhet"

15 februari 2007 kl. 23:08  
Blogger Andreas Hedberg said...

Verkligen. En annan favorit är titeln på Hans Alfredssons debutbok, En liten bok om att bränna löv, ris, kvistar och annat avfall i ett hörn av trädgården (1961, som - och detta får betraktas som dagens bibliotekskatalogsrelaterade mysterium - inte går att hitta i Libris).

Ytterligare en minor classic är förstås den här.

16 februari 2007 kl. 10:53  
Blogger Urban said...

Dagens biblioteksrelaterade förnedring:
Den finns faktiskt. Men enligt posten lyder titeln:
"En liten bok om att bränna kvistar, gräs, löv och annat avfall i ett hörn av trädgården". Ordet "ris" -som jag började med att söka på - finns alltså inte med. (Det gör det däremot i den norska upplagan.)
En annan möjlig felkälla till att den är svår att hitta är att hr Alfredson stavar sitt efternamn med ett s.
Tvivlar på att länken fungerar men det är möjligt att man få se posten om man går till:
http://websok.libris.kb.se/websearch/showrecord?nr=12&searchId=7320&bibId=810167

I all välmening

U.J.

18 februari 2007 kl. 17:48  
Blogger Andreas Hedberg said...

Tack för denna upplysning Urban. Detta tack är också ärligt menat. Vid min första sökning hittade jag faktiskt En liten bok om att bränna löv, ris, kvistar och annat avfall i ett hörn av trädgården men bara i en samlingsvolym. Nu hittar jag även ursprungsupplagan. Kanske gjorde jag min första sökning med en norskifierad (hoho) titel. Det tycks inte göra någon skillnad om man stavar efternamnet med ett eller två s.

19 februari 2007 kl. 08:47  
Blogger H said...

Det roligaste med Alfredsons bok är att berättaren är smygfascist.

19 februari 2007 kl. 16:52  
Blogger Andreas Hedberg said...

Verkligen? Det har inte slagit mig. Fast det kanske skulle slå mig om jag läste om den - det var ett bra tag sedan jag stiftade bekantskap med berättelsen och sedan dess kan mycket ha hänt.

19 februari 2007 kl. 21:42  

Skicka en kommentar

<< Home