En stor längtan på rygg

"snö på snabba dagar och träden som gipsfigurer en stor längtan på rygg sträcker ut sina vingpennor och skriver utan att nå botten"

Namn:

Göteborgare. Stockholmsbo. Sysselsatt.

18.9.06

Järnålder

Efter gårdagens valseger för den borgerliga alliansen är det många som förväntar sig en svår tid för Sveriges kulturarbetare.
- Det är väl uppenbart att höger och kulturstöd inte är kompisar. De hymlar inte ens med det. Det kommer att blåsa snålare, helt klart, säger Uje Brandelius, sångare i Doktor Kosmos, till En stor längtan på rygg.
Hur kommer den borgerliga valsegern att påverka populärkulturen?
- Tja, vi som gör så kallad politisk musik får väl mer att göra nu.

1 Comments:

Blogger Urban said...

Jag håller med om att det är tråkigt att det alltid är kulturarbetare som talar om vikten av kulturstöd.

Däremot skulle teatervärlden bara ge nyårsrevyer utan kulturstöd. Vi skulle fortfarande få enstaka giganter som Bergman och Norén. Förutsatt att de först kom fram. Och höll sig innanför tullarna i Stockholm.
Bounce klarar sig också utan kulturstöd.

Men vill man ha en hygglig teater för lagom stora upplevelser i tex Borås så krävs det nog en del.

Naturligtvis skulle åtminstone två "nedlagda" konstnärer kunna finansiera en sjuksköterska men det finns ändå ett visst drag av populism hos många som vill lägga ned sjukhusbibliotek till förmån för annan vård. Kulturen kostar helt enkelt väldigt lite -typ 2% av respektive offentlig organisations budget - så vinsterna blir små, i synnerhet om man drar bort kostnader för utredningar och omorganisationer.

U.J.

4 oktober 2006 kl. 10:56  

Skicka en kommentar

<< Home